H-bridge aansturen met de BBC micro:bit

Voor een project bij mijn kinderen op school mocht ik brainstormen met acht kinderen uit groep 5 t/m 8. Op de vraag wat ze graag wilden doen bleek er vooral interesse in programmeren en electronica. Dat was natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd. Groep 7/8 wilde heel graag een auto op afstand besturen en omdat ik dit al een keer bij Pauline Maas gezien had, wist ik wel dat het kon, maar ik wilde eigenlijk niet direct een kit met een motorboard en motortjes aanschaffen, dat moest naar mijn idee anders en ook leerzamer kunnen.

20180406_140925De oplossing vond ik onverwachts bij de Intertoys toen ik daar een bouwpakket van Clementoni zag staan. Een klein bestuurbaar robotje dat je kan programmeren. Daar wilde ik een micro:bit in bouwen en zo begon mijn project.

Ik heb de doos bij de Intertoys gekocht voor €24,95, Voor dat geld heb je de kunststof behuizing van de robot, twee DC motortjes met wielen, een akoestische sensor, twee LED’s, een minicomputer om de robot te programmeren (die ga ik dus vervangen voor de micro:bit), een batterijhouder voor 4 AAA batterijen en een instructieboekje.

20180406_140952

Voor mij ging het vooral om de robot en zijn motortjes, de sensor en de LED’s zijn een leuke bijkomstigheid en het bordje dat er bij zit is zeker de moeite waard om eens uit te proberen, maar voor dit project doen ze niet ter zake. Ik focus mij enkel op de besturing met behulp van de micro:bit.

hbrugGoogle en Twitter leverden op dat ik de motortjes enkel kon besturen met een motorboard of een half-bridge. Het prijsverschil is ongeveer €13 euro, dus mijn voorkeur ging uit naar de h-bridge.

Een h-bridge zorgt er voor dat de DC motortjes onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen en ook twee kanten op kunnen draaien., afhankelijk van de welke schakelaars open en dicht gezet worden. Dit kun je programmeren met de pinnen van de micro:bit.

De grootste uitdaging van het hele project was het goed aansturen van de pinnen, want er zijn 3 direct toegankelijke pinnen op de micro:bit en 4 schakelaars op de h-bridge. Eén pin zou dus een dubbele verbinding krijgen en dan toch de juiste schakelaar aan moeten sturen. In theorie was dat zeker mogelijk, in de praktijk was het vooral een kwestie van trail and error. Vooral omdat het niet alleen om de verbindingen, maar ook het achterliggende programma op de micro:bit gaat.

Ik zal niet volledig uitschrijven wat ik allemaal geprobeerd heb. Vooral ook omdat ik dat zeker niet meer in een chronologische volgorde weet. Wat ik wel weet is dat de robot na een aantal pogingen vooruit, achteruit, links en rechts kon draaien.

 

Bekijk hier de code

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s